Afbeelding persbericht Syp

Bewoners vieren Oud & Nieuw samen op dakterras vanaf hoogste woontoren van Utrecht

Oud & Nieuw vanaf hoogste woontoren van Utrecht: heel gezellig, maar geen vuurwerk te zien

Voor tientallen bewoners en hun gasten van woontoren SYP aan de Van Sijpesteijnkade in Utrecht was de jaarwisseling letterlijk een hoogtepunt. Ze begonnen 2020 op het dakterras op ruim negentig meter hoogte.

Bron: De Gelderlander, Auteur: Roeland Franck 01-01-20, 17:04 Laatste update: 17:11

Het was hun eerste gezamenlijke jaarwisseling en een voorproefje van wat veel meer Utrechters mee kunnen gaan maken: leven en het jaar wisselen op grote hoogte. De SYP is in het stationsgebied de eerste en de hoogste woontoren, maar die krijgt in rap tempo gezelschap van andere hoogbouwflats. Pal ernaast is de volgende in aanbouw, evenals tegenover het Beatrixgebouw. Ook rond Jaarbeurs en het Westplein is hoogbouw gepland.

Vanaf half twaalf stroomt het dakterras van SYP langzaamaan vol met feestgangers. Champagneglazen in de ene hand, de fles met bubbelwijn in de aanslag in de andere. Vrijwel allemaal twintigers zijn het. Opgelucht stellen ze vast dat de dichte mist enigszins is opgetrokken. Boven de flat zijn behalve de hijskraan die er naast staat, zelfs de sterren zichtbaar. Tivoli Vredenburg ligt in de diepte, blauw aangelicht. Her en der schieten al vuurpijlen de lucht in, ook al lijken ze van bovenaf niet veel meer dan grondbloemen. Slechts een enkele pijl weet op gelijke hoogte met SYP te komen.

“Supergaaf uitzicht”

Mijn vriend heeft hoogtevrees. Toen we inschreven voor dit project konden we tien voorkeuren opgeven. We hebben negen lagere gelegen appartementen ingevuld en voor de grap één appartement op de bovenste etage. En dat is het geworden”

Claire Slobbe (22) is samen met haar vriend Tonnie van der Giessen een van de uitgelaten bewoners op het dak. Ze zijn het uitzicht gewend, want ze wonen op de hoogste etage, de 29ste. ,,Mijn vriend heeft hoogtevrees. Toen we inschreven voor dit project konden we tien voorkeuren opgeven. We hebben negen lagere gelegen appartementen ingevuld en voor de grap één appartement op de bovenste etage. En dat is het geworden. We hebben het wel gedaan en geen dag spijt. Het uitzicht is supergaaf. We zien vanuit de slaapkamer hoe Utrecht wakker wordt. Hoe mensen zich met een bekertje koffie over het stationsplein haasten. En nu dit.”

Appgroep

De bewoners van SYP hebben onderling contact via een eigen app vertelt Jolie. Die werd in eerste instantie vooral gebruikt voor het regelen van praktische zaken, maar krijgt de laatste tijd ook meer een rol voor sociaal contact. Andere bewoners zeggen dat de community groeit. “Afgelopen zomer toen het zo warm was, lag het terras hier vol. Het is dan echt heel gezellig hier.”

Websitebouwer Robin Dasselaar heeft vrienden uitgenodigd om van het uitzicht over de stad te genieten. Hij verwacht een supergezellige avond, terwijl het terras inmiddels flink volstroomt. ,,Ik ben hier met veel geluk terecht gekomen en woon nu op de 21ste verdieping. Voor mij geldt: hoe hoger hoe mooier.”

Dan klinkt het ploppen van champagnekurken en is de jaarwisseling ook op negentig meter hoogte een feit.

Share this story: