website versie - de buurt afbeelding

‘‘DeBuurt in Utrecht is het voorbeeld van een inclusieve samenleving”

In de 343 huurappartementen woont een mix woont van starters, ouderen en (jong)volwassenen met een lichte zorgvraag. DeBuurt vormt het voorbeeld van de inclusieve samenleving en doet zijn naam eer aan. 

DeBuurt is een wooncomplex van 3 gebouwen in Utrecht-Overvecht met een gemengde groep aan bewoners. Vanuit ontwikkelaar AM was er een duidelijke inclusieve visie neergezet. Door de inzet van het Area of People platform, dat bewoners ontwikkelaar, vastgoedmanager, en eigenaren aan elkaar verbindt, kan die visie langjarig worden geborgd.

Een inclusieve cultuur proberen we vanaf het eerste moment al te faciliteren. Een typisch voorbeeld dat dit illustreert: vlak voordat het gebouw “Bario” werd opgeleverd, attendeerde het Area Of People platform de bewoners van het gebouw “Birim” erop dat ze binnenkort nieuwe buren zouden krijgen. Die besloten direct om via het platform hun nieuwe buren welkom te heten door voor hen een leuk welkomstbericht te plaatsen. De nieuwe bewoners van “Bario” hadden hierdoor direct het gevoel in een gezellig dorp te zijn beland. Dit vormde de basis voor verder positief onderling burencontact.

Onderlinge verbondenheid draagt bij aan ESG-doelstellingen.

Wanneer je vanaf het begin onderlinge verbondenheid op een intrinsieke manier faciliteert, dus echt vanuit de bewoners zelf, bouw je op een hele duurzame manier aan een inclusieve cultuur binnen je gebouwen en gebieden.

In DeBuurt zien we 8 maanden na live gang nog steeds dat gemiddeld 65% van de bewoners dagelijks actief is in het platform en dat 71% elkaar elke maand ergens mee helpt of iets deelt.

Deze hoge betrokkenheid is in een gemengd gebouw als DeBuurt heel waardevol.  Een van de huurders in DeBuurt is Stichting Veste. Deze stichting maakt wonen voor bijzondere doelgroepen mogelijk en werkt samen met zorgverleners die mensen met een zorgvraag helpen weer zelfstandig in te stromen in de maatschappij.

“Wij krijgen terug van onze bewoners dat deze betrokkenheid hen enorm helpt. Die voelen zich echt onderdeel van het Dorp en leren zeer snel hoe sociale groepsdynamiek werkt”, aldus Jaap van Leijen, directeur van Stichting Veste. 

De Stichting krijgt dit niet  alleen terug van

haar huurders, maar ontvangt ook enthousiaste reacties vanuit gemeenten over deze aanpak.

Om ESG doelstellingen te halen, dat o.a. wordt gemeten door GRESB, levert het Area of People Platform waardevolle inzichten en cijfers.  De komende maanden rolt Area of People haar ESG dashboards verder uit. Hiermee bieden we vastgoedeigenaren real time data om hun rendementen te optimaliseren.

Share this story: